Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

VHF CONTEST 7&8/7/2012

Το πρώτο πλήρες σαββατοκύριακο του Ιουλίου γίνεται το VHF-UHF Contest το οποίο διοργανώνουν συνήθως οι ενώσεις των κρατών της περιοχής Region 1 IARU. Στη χώρα μας δεν υπάρχει διοργάνωση από την ΕΕΡ , όμως υπάρχει ενδιαφέρον αφού εκείνο το σαββατοκύριακο όλοι οι Ευρωπαίοι και βαλκάνιοι VHFάκηδες είναι στα βουνά..(Το ίδιο σαββατοκύριακο τρέχει και το γνωστό Aegean VHF contest, με κατηγορίες και διάρκεια εντελώς διαφορετική, οπότε ανατρέξτε στο www.5-9report.gr για να ενημερωθείτε ειδικά για αυτό).

Για φέτος λοιπόν το σ/κ 7 και 8 Ιουλίου διοργανώνονται VHF CONTEST σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες από τους 144MHz και πάνω. Το αντίστοιχο κοντεστ για τους 50MHz γίνεται ένα σ/κ νωρίτερα.

Λόγω καλοκαιριού είναι εφικτό συνάδελφοι ή παρέες συναδέλφων να ανέβουν σε μεγάλο υψόμετρο και να καταφέρουν πολύ μακρινές επαφές. Δεν είναι field day και δεν υπάρχει ο περιορισμός χρήσης ρεύματος από δίκτυο, μπαταρία ή γεννήτρια, οπότε κάποιοι βγαίνουν και με αρΚετάWatt!!!
Ας δούμε επιγραμματικά λίγα στοιχεία: Σχεδόν όλες οι ενώσεις του εξωτερικού δέχονται να τους στείλετε Log εφόσον έχετε επαφή με έναν, δύο ή τρεις σταθμούς της χώρας τους. Για παράδειγμα η Κροατική ένωση λέει ότι αν κάνετε έστω έναν Κροάτη, δέχονται και το ημερολόγιο σας στο διαγωνισμό.

Όλα τα κόντεστ αρχίζουν στις 1400 του Σαββάτου και τελειώνουν στις 1400 της Κυριακής. Επομένως το ίδιο Log το στέλνετε παντού χωρίς ξεχωριστή αρίθμηση. Και βεβαίως ξέρετε ότι ακόμα και αν κάνετε έναν σταθμό στο στάδιο των δοκιμών πριν την έναρξη του διαγωνισμού, αυτός θα επιδιώξει να σας κάνει και αργότερα για να πάρει τους πολύτιμους πόντους.

Όλα τα κόντεστ επίσης έχουν τις επαφές CW-SSB και συχνότητες 144MHz και πάνω. Κάποιοι από αυτούς εμπεριέχουν και τους 50MHz (ή τους 70MHz) αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα και σίγουρα όχι για όλο το 24ωρο. Η RSGB για παράδειγμα περιλαμβάνει τα 6μ μόνο κάποιες ώρες το Σάββατο. Επιτυγχάνεται έτσι να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε λιγότερες μπάντες και modes ενώ μειώνεται σημαντικά και το QRM.Φανταστείτε τι θα γινόταν αν υπήρχαν και επαφές FM και οι σταθμοί λόγω υψομέτρου είχαν μεταξύ τους οπτική επαφή...

Στατιστικά το σ/κ αυτό δεν έχουμε δυνατά σποραδικά ανοίγματα στους 144MHz, οπότε και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην τροποσφαιρική διάδοση. Όλοι -μα ΟΛΟΙ- οι σταθμοί στο εξωτερικό βγαίνουν με οριζόντια πόλωση κυνηγώντας DX επαφές. Επομένως αν κάποιος βγει με το σκεπτικό να μην το πολυκουράσει και να κάνει κανα δυο κοντινούς "για το καλό" ας βγει με κάθετη!!! Oι υπόλοιποι με οριζόντια!


Σε όλους τους διαγωνισμούς, τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι σταθμοί μεταξύ τους είναι τα ιδια. Δηλαδή; Διακριτικό, RST, αριθμό επαφής και grid locator με 6 χαρακτήρες. Ας πούμε για παράδειγμα ότι κάνατε πέρυσι επαφή με Κρήτη. Θα σημειώνατε sy9vhf, 59, 035, km15ti

Καλό είναι να τα δίνετε ακριβώς με αυτή την σειρά ώστε να διευκολύνετε τον ανταποκριτή σας εφόσον κρατάει ηλεκτρονικά το Log στο σταθμό του.

Η RSGB όπως προανέφερα διοργανώνει το NFD-VHF CONTEST με τα 6Μ και τα 4Μ μόνο το Σάββατο 7 Ιουλίου, ενώ από 144MHz μέχρι 1296MHz όλο το 24ωρο από 1400utc εως 1400utc.

Η κοντινή μας ARI διοργανώνει επίσης Contest 144MHz+UP από 1400utc έως 1400utc

Η Σερβία το TESLA MEMORIAL VHF CONTEST 144MHz+UP 1400utc έως 1400utc

Η Ρουμανία το ΥΟ VHF contest από 1400utc έως 1400utc

Το ίδιο και η Κροατία  VHF contest 1400utc έως 1400utc

Και η Βουλγαρία  το bfra vhf contest 1400utc έως 1400utc
και άλλες βεβαίως χώρες σχεδόν όλες απλά δεν τις αναφέρω γιατί έχουν λιγότερες πιθανότητες επικοινωνίας λόγω απόστασης...
Από ελληνικής πλευράς θα υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη η expedition sx2aa στο Καϊμακτσαλάν, και προφανέστατα θα τραβήξει την προσοχή των συναδέλφων από τα Βαλκάνια. Καλό είναι να βγουν και άλλοι σταθμοί το ίδιο οργανωμένοι στο κόντεστ δίνοντας την ευκαιρία μακρινών επαφών και αύξησης του ενδιαφέροντος από βορρά προς την SVland...

Έχετε χρόνο να ετοιμαστείτε τρεις εβδομάδες, οπλιστείτε με όρεξη και κουράγιο -γιατί χρειάζεται όταν μένεις στην ύπαιθρο τόσες ώρες- και... χαρείτε το φετινό VHF CONTEST.

16 σχόλια:

sv8gke είπε...

Η ομάδα του SX2AA θα συμμετέχει στα αντίστοιχα ευρωπαικά κόντεστ από 14:00utc Σαββάτου έως 14:00 utc Κυριακής.

Δεν σνομπάρουμε το aegean contest, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να συμμετέχουμε.
Εξηγώ τους λόγους για να μην παρεξηγηθώ..

Ολα τα ευρωπαικά κόντεστ τρέχουν με διαφορετικό software, δέχονται αρχεία μόνο .edi και ο υπολογισμός των πόντων είναι εντελώς διαφορετικός, εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να χρησιμοποιούνται 2 προγράμματα μαζί.
Σημαντικό επίσης είναι η διαφορά ώρας που δημιουργεί προβλήματα. Όλοι οι σταθμοί ανεβαίνουν νωρίτερα στα βουνά και στήνουν τον σταθμό τους, στα πλαίσια δοκιμών για να δουν αν όλα είναι ΟΚ σε καλούν και σου δίνουν ταυτόχρονα 001 α/α. Οταν ξεκινήσει το κόντεστ σε ξανακαλούν, εσύ τους λες Β4 qso και εκεί αρχίζει το μπάχαλο. Επίσης μετά τις 17:00 τοπική ώρα αρχίζουν οι "ραδιο-αστυνόμοι" και σου φωνάζουν ότι το κόντεστ έλαβε τέλος, άλλο μπάχαλο και εκεί.

Επειδή μας ενδιαφέρει να μπούμε στο λογκ των Ελληνικών σταθμών και να δώσουμε τους πόντους, θα παρακαλούσα να μας καλέσετε μετά τις 17:00 τοπική ώρα του Σαββάτου που θα είμαστε και εμείς σε contest mode έτσι ώστε να γίνει σωστή ανταλλαγή στοιχείων (serial nr klp) και να αποφευχθούν φαινόμενα του στυλ, έλα μωρέ βάλε 001 και είναι εντάξει..(το έχουμε δει αυτό στους Οθωνούς!!)

2Μδης είπε...

Και πέρυσι από Κρήτη είχαμε τα ίδια. Θυμάμαι δυο τρεις που όταν τους κάλεσα την άλλη μέρα μου είπαν ότι είχαμε κάνει επαφή και τους είχα δώσει αριθμό 001!! Σε όλους! Και μετά κάποιοι αρχισαν τα σούξου μούξου και κάποιοι άλλοι έκλεισαν και εξαφανίστηκαν από τον αέρα.
Πιθανόν Μιχάλη να είναι καλά να μην απαντήσεις σε κανένα σταθμό μέχρι τις 1400 ή να μην δίνεις ούτε λοκέητορ! Λέγε "Μιχάλης και ψηλή ραχούλα"...

Ανώνυμος είπε...

Μα τι ειναι αυτά που λέτε? Τι ξέρουν οι άλλοι? Ελλάδάρα ρεε.

Aegean Contest, άλλες ώρες, άλλο software. Σιγά μην υποκύψουμε εμείς σε αυτά που λένε "οι ξένοι". Άλλωστε - ως γνωστόν - όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, "οι ξένοι" ήταν πάνω στα δέντρα και μάζευαν καρπούς.

χαα....όχι παίζουμε.

2Μδης είπε...

Τώρα μάλλον θα μας πάρουν τους Παρθενώνες και θα ψάχνουμε εμείς στα δέντρα για καρπούς...

Τέλος πάντων στο aegean θα έχουν τους λόγους τους, πιθανόν στοχεύουν σε αυτούς που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και μια φορά το χρόνο φεύγουν απο τους επαναλήπτες και δοκιμάζουν το ssb... Άλλωστε όσοι βγαίνουμε πιο τακτικά δεν τους ξανακούμε πριν ή μετά.

Υπάρχουν διαγωνισμοί για όλα τα γούστα...

Όσοι έχουν δυνατότητα πάντως να κάνουν μακρινές επαφές ας φροντίσουν να έχουν την υποδομή για να γυρίσουν περισσότερες κεραίες προς τα εδώ...
Επίσης έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο μακριά από το 300 τόσο πιο καλά και χωρίς QRM... Και βεβαίως τα καλά DX δεν είναι στην συχνότητα κλήσης!!!

Γκιώνης είπε...

Καθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.
"πιθανόν στοχεύουν σε αυτούς που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και μια φορά το χρόνο φεύγουν απο τους επαναλήπτες και δοκιμάζουν το ssb..."
Μακάρι να ειναι και έτσι. Οπως και να εχει καλό είναι και μια φορα το χρόνο. Που ξερεις μπορει μετα να γινει και δυο φορές.
Κοιταξτε εσεις και οι ομάδες σας να κανετε ότι το καλύτερο για εσας και να ειστε πρότυπο σωστής λειτουργίας σταθμού και διαγωνιζόμενου σε contest και όλα τα αλλα ας τα αφήσουμε στην άκρη.
Καλη επιτυχία σε όσους θα συμμετάσχουν εφετος σε όποιο διαγωνισμό με όποιο πρόγραμμα. Καλές και πολλές επαφές στις ομάδες, καλή επιτυχία σε αυτούς που μονοι τους θα προσπαθήσουν να διαγωνιστούν.
Ειδικά εφέτος το SV πρεπει να ακουστούν πολύ δυνατά στα πέρατα του κοσμου.
Το ελληνικό έθνος και οι έλληνες ραδιοερασιτέχνες να σηκώσουν ψηλά τις ιδδές του ελληνισμού και το μεγαλείο του εφ αγωνίζεσθε.

Ο θεός μαζί σας.

Γκιώνης

ΥΓ Γκεκα πληροφορίες μου λενε οτι δεν θα εχει χιονια στο καιμακτσαλάν.

Γκιώνης είπε...

Μη βαράτε.
Ευ Αγωνίζεσθαι.
http://www.kallipatira.gr/index.php?page=efagonizestai

Εύχομαι να περάσουμε όλοι καλά. Να φύγουμε και να γυρίσουμε με υγεία και καλά αποτελέσματα στα τεφτέρια μας. Να δημιουργήσουμε καινούργιες γνωριμίες και φιλίες. Να ακουστούμε δυνατά.

Ο θεός μαζί σας.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

http://www.kallipatira.gr/index.php?page=paraolympiako_kinhma

Γκιώνης είπε...

Νομίζω οτι όλοι γνωρίζουμε οτι ο ραδιοερασιτεχνισμός ειναι ένα χόμπι στο οποίο βρίσκουν ενδιαφέρον και πολλοί συνάνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Ειναι μια διέξοδος στην κοινωνική απομόνωση. Φωτεινό παράδειγμα τα μέλη του SY1P.


Γκιώνης

The road less pedaled είπε...

Ωωωωωω κάποιος έχει γενέθλια σήμερα και δεν είμαι εγωωωωώ !!! :-D

The road less pedaled είπε...

Χρόνια πολλά Γκιώνη. Να σε χαίρονται τα κορίτσια σου. Μια λεπτομέρεια μόνο, ταιριάζει το ζώδιό σου με του Γκέκα ?

2Μδης είπε...

Τα γενέθλια και τα ζωδια είναι των αντιχρίστων αδελφή Βικτωρία. Να τηρείτε σχολαστικά μόνο τας χριστιανικάς εορτάς και τας νηστείες!

+Την ευλογία μου+

SV1NJX είπε...

Θα πέσει φωτιά και θα μας τα κάψει (τα εξόδου)

Ανώνυμος είπε...

Καλη επιτυχια στο EURO CONTEST!

Η ιστορια επαναλλαμβανετε!

http://www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8

2Μδης είπε...

Σ.Τ.ΣΠ.Θ.Β.Κ.

sv8gke είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου!!

2Μδης είπε...

Τελικά έπεσα έξω κατά μια μέρα... Μάλλον δεν υπολόγισα το δίσεκτο έτος.
χμμμμμμμμμμμμμμμμμ....