Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

18 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού...


18 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα ραδιοερασιτεχνισμού

H φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 88η επέτειο από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών (IARU). Με την ευκαιρία αυτή, η IARU και πάνω από 160 ενώσεις μέλη της θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού στις 18 Απριλίου. Για πολλά χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο της IARU ορίζει μια θεματική για κάθε παγκόσμια ημέρα ραδιοερασιτεχνισμού. Η θεματική για το 2013 είναι "Ραδιοερασιτεχνισμός: Μπαίνοντας στο δεύτερο αιώνα Επικοινωνιών εμμέσω Καταστροφών".
Τιμώντας τη θεματική των Επικοινωνιών εμμέσω Καταστροφών
Η θεματική τιμά την πρώτη γνωστή χρήση του ραδιοερασιτεχνισμού σε μια περίοδο καταστροφής: Ο Herbert V. Åkerberg - ένας 15-χρονος από το Hilltop του Οχάιο - πιστεύεται ότι είναι το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε ερασιτεχνικό ασύρματο για να καλέσει για βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής. Στα τέλη Μαρτίου του 1913 ο ποταμός Scioto στο κέντρο του Columbus του Οχάιο ξεχύλισε, οδηγώντας στο θάνατο περισσότερους από 100 ανθρώπους. Σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα The Columbus Dispatch το Νοέμβριο του 2012, ο Åkerberg χρησιμοποίησε στο σπίτι του πομπό ασυρμάτου για να στέλνει SOS κλήσεις μέσω κώδικα Μορς για σχεδόν 72 ώρες. Σύμφωνα με το "Dispatch", οι υπηρεσίες Åkerberg είχαν «ιδιαίτερα επαινεθεί από τις αρχές της πόλης, και το επίτευγμά του προανήγγειλε σε όλη τη χώρα μια νέα συμβολή από τη σχετικά νέα επιστήμη του ασυρμάτου." Ο Herbert Åkerberg απεβίωσε στο Scottsdale της Αριζόνα στις 6 Νοέμβρη του 1964 .
Εορταστικοί σταθμοί στον αέρα για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού
Αρκετές ενώσεις μέλη της IARU - και τα κλαμπ που σχετίζονται με αυτές - θα βγάλουν ειδικούς εορταστικούς σταθμούς στον αέρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοερασιτεχνισμού.
Ξεκινώντας από τις 4 Απριλίου περιλαμβάνονται οι σταθμοί: 4A8DMR:
  • FMRE - η μεξικανική ένωση μέλος της IARU - με τη βοήθεια της Grupo DXXE, θα ενεργοποιήσει το 4A8DMR, ένα μοναδικό πρόθεμα, για πρώτη φορά. DMR σημαίνει Dia Mundial del Radioaficionado, ή Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού. Ο σταθμός αυτός θα είναι ενεργός από τις 18 έως τις 21 Απρ. σε όλες τις μπάντες 160 - 6 μέτρα σε όλους τους τρόπους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΜΕ, καθώς και σε ραδιοερασιτεχνικούς δορυφόρους από διαφορετικά πλέγματα δίκτυο σε όλο το Μεξικό. QSL μέσω N7RO και LoTW. CR5IARU: REP 
  • η πορτογαλική ένωση μέλος IARU - θα είναι στον αέρα από τις 13 έως 19 Απρ. σε όλες τις μπάντες. QSL μέσω CT1REP (bureau ή απευθείας).
  • KP4FD: για να γιορτάσει τη φετινή θεματική, η ραδιοερασιτεχνική ομάδα πεδίου του Πουέρτο Ρίκο θα ενεργοποιηθεί στις 18 Απριλίου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της πόλης της Cataño του Πουέρτο Ρίκο. QSL μέσω LoTW.
Αν η ένωση μέλος της IARU ή το club σας θα δραστηριοποιηθεί για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Amateur Radio, παρακαλούμε ενημερώστε τον συντάκτη ειδήσεων της IARU Region 2, Joaquin Solana, XE1R, μέσω e-mail
Πηγή: ARRL 
Το κείμενο εχει δημοσιευτεί μεταφρασμένο στο www.radiofono.gr

11 σχόλια:

2Μδης είπε...

Η ΕΕΡ για να τιμήσει την αυριανή μέρα αποφάσισε να απομακρύνει από την αρχική σελίδα της, ανακοινώσεις της φλέγουσας επικαιρότητας όπως η κηδεία του SV3CK πέρυσι, η κηδεία του SV1OE πρόπερσι, η Indelex από αντιπρόπερσι κλπ.

Σαν μέλη οφείλουμε να επαινέσουμε αυτή την "έκρηξη" ανανέωσης.

Τελικά η κριτική βοηθάει...

Ανώνυμος είπε...

Να δεις τι σου 'χω για μετά....!!!

http://youtu.be/dO_Ps8yp4ww

SV4PBH Manos είπε...

To SV έχει διοργανώσει κάτι συλλογικό φέτος ή πάλι μόνο ιδιωτικές πρωτοβουλίες;

takis perreas είπε...

Μάνο μου, τι δουλειά έχει το "SV" με τον Ραδιοερασιτεχνισμό;
Κάμερες και μικρόφωνα θα έχει;
Δεν θα έχει!!!

Γκιώνης είπε...

Ρε σεις δεν ειστε βλήματα. Λύματα είσαστε. Αντε ντε.

Γκιώνης

SV4PBH Manos είπε...

Διευκρίνιση...

"SV" --> Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική Κοινότητα

takis perreas είπε...

Διευκρίνιση...

"SV" σε εισαγωγικά.
Εκεί που πάει το μυαλό σας!

Ανώνυμος είπε...

Να δεις που σήμερα (μέρα γιορτινή) θα έχει και τούρτα και κερασακι.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς τι ώρα παιζει τους τέσσερις τανκιστές και το σκυλί;;

Ανώνυμος είπε...

@12:56 Εσύ πολύ 902 βλέπεις κρυφομπολσεβίκε

Ανώνυμος είπε...

Οι "τέσσερις τανκιστές" τέλειωσαν. Τώρα μόνο σε επανάληψη.

Το σκυλί.