Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Πιο γραφικός και από ηλιοβασίλεμα...






Τα δυο τελευταία χρόνια συμμετείχα μαζί με πολλούς συναδέλφους σε δυο δραστηριότητες (Αίολος-1 & AEOLUS-2WAY) που είχαν ως αντικείμενο την αποστολή ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού στην Στρατόσφαιρα. 
Στην πρώτη είχαμε μαζί μας και μη ραδιοερασιτέχνες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που παρακολούθησαν το εγχείρημα και ένα χρόνο αργότερα απογείωσαν ένα δικό τους ΗΑΒ (BALOONEY project) από τον ίδιο χώρο του αεροδρομίου στην Μεγαλόπολη με φορτίο στην marine band. Ενώ πριν ένα μήνα Βρετανοί απογείωσαν ένα δικό τους φορτίο (HABE) που χρησιμοποιούσε την ελεύθερη μπάντα των LPD με ισχύ 10mW...
Στην τελευταία αυτή δραστηριότητα  (των Βρετανών) κληθήκαμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια, πράγμα που ανέλαβαν συγκεκριμένα μέλη της ομάδας μας, και η απογείωση έγινε από αεροδρόμιο στο Λέχαιο Κορινθίας.

Όσοι συμμετείχαμε στις παραπάνω δραστηριότητες, το κυριότερο που αποκομίσαμε ήταν η ικανοποίηση από την συνεργασία πολλών ραδιοερασιτεχνών για την επίτευξη ενός εγχειρήματος πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα. 

Φαίνεται όμως ότι πέρα από τους συναδέλφους που μπορούν και συνεργάζονται υπάρχουν και αυτοί που φθονούν τέτοιες δραστηριότητες και προσπαθούν να συμπληρώσουν με την φαντασία τους τα κενά που έχουν στο μυαλό τους ώστε να καταλήξουν με συνεχή πνευματικά άλματα σε δικά τους συμπεράσματα.

Τέτοιου είδους παράδειγμα είναι το απόλυτα γραφικό άρθρο του SV8CYR που δημοσιεύεται στο τελευταίο 5-9 report και καταφέρεται της τελευταίας δραστηριότητας HABE των Βρετανών.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ο αρθρογράφος ότι δεν υπήρξε ενημέρωση των αρχών! Και αυτό το κατάλαβε λέει, αφού παρακολούθησε για μιάμιση ώρα στον υπολογιστή του ότι δεν άλλαξαν τα δρομολόγια των αεροπλάνων (!!!!!!). 

Και στη συνέχεια θέτει ερωτήματα: Τι θα γινόταν αν το μπαλόνι πήγαινε στο Ελευθέριος Βενιζέλος? 
Βέβαια για να πάει ένα μπαλόνι από την Κόρινθο στο Ελευθέριος Βενιζέλος πρέπει να συντρέχουν κάποιες ακραίες προυποθέσεις, για παράδειγμα δυτικός άνεμος καμιά εικοσιπενταριά μποφώρ και αεροδυναμικό σχήμα! Ως γνωστόν τα ΗΑΒ γεμίζουν με αέριο ήλιο και έχουν ανοδική πορεία μέχρι που σκάνε στη Στρατόσφαιρα, δεν κόβουν βόλτες εκεί που βολεύει τον κάθε κινδυνολόγο. Και αυτό που επιστρέφει στη Γη ΜΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ είναι -συνήθως- ένα φελιζολένιο κουτί με συνολικό βάρος κάποια γραμμάρια. Δεν πέφτει ούτε οβίδα ούτε κανάς ψυγειοκαταψύκτης. Και οι αρχές είναι ενήμερες!

Το δεύτερο ερώτημα "Αν υποθέσουμε... και ΕΑΝ γίνει αυτό, ΤΟΤΕ θα γινόταν το άλλο..." λυπάμαι αλλά δεν  απαντάω σε ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ που έχουν ως μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν έχθρες. ΟΤΑΝ εκτοξεύσει ο συνάδελφος κάποιο CB  στην Στρατόσφαιρα -όπως λέει στο άρθρο του που ξεπερνάει σε γραφικότητα και τη Δημητσάνα- εδώ είμαστε να το συζητήσουμε...

Και τελειώνει ο συντάκτης του άρθρου ομολογώντας με μετριοφροσύνη ότι είχαν σκεφτεί από το 2002 τέτοιο εγχείρημα αλλά δεν το έκαναν αν και είχαν τα υλικά!!! Ευτυχώς που δεν το έκαναν, λέω εγώ, γιατί με τέτοια κενά στις γνώσεις τους "κοιτάζω αεροπλανάκια στην οθόνη και καταλήγω ότι δεν ενημερώθηκε η ΥΠΑ" και φοβίες για δραστηριότητες που γίνονται καθημερινά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σίγουρα θα αποτύγχαναν. 

Ας μείνουν στην πολυθρόνα τους να επικρίνουν όσα σκέφτηκαν(?) οι ίδιοι, αλλά τα καταφέρνουν επιτυχώς άλλοι...

22 σχόλια:

Dx Plus Hellenic Radio Amateur Team είπε...

Όσο πιο βαθύς είναι ο καναπές, τόσο πιο βαθυστόχαστη θα είναι η ..."ανάλυση" !!!

Ανώνυμος είπε...

Η.A.B..άρη δεν πήρε ο Αλέξανδρος...

SV1NJX είπε...

Αντί ν αναρωτιούνται γιατί δεν κάνουν κανένα τηλέφωνο στην ΥΠΑ και στον Adam Cudworth ?

Ανώνυμος είπε...

Ο CYR ΠΑΝΤΑ ΕΙΤΑΝ ΟΥΦΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΜΑΘΟΥΜΕ !

Ανώνυμος είπε...

Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο τον πρώτο καιρό που μετακόμησα στα Σπάτα μου έκανε εντύπωση που δεν είχε έξω απ την παιδική χαρά που πάω τα πιτσιρίκια τους τύπους που πουλάνε μπαλόνια για τα παιδιά,αργότερα έμαθα πως για προληπτικούς λόγους δεν επιτρέπονται κανενός τύπου μπαλόνια στην ευρύτερη περιοχή. Στο σπίτι τα φουσκώνω στο υπόγειο και με μεγάλο ρίσκο τα πάω μετα επάνω.Με έχει άχτι όλη η γειτονιά για τις κεραίες αν μάθουν και για μπαλόνια δεν καθαρίζω με τίποτα. Ευτυχώς που έχω κάρτα απο τον Γέροντα (10$) και ίσως καταφέρω να αποδείξω την νομιμοφρωσύνη μου

Ανώνυμος είπε...

Μια από τα ίδια, ο καλόγερος (SV2ASP) και ο κοσμοκαλόγερος (SV8CYR). Ξέρατε ότι ο κοσμοκαλόγερος έχει και ραδιοεραστιτεχνικό μπλόγκ ;

https://sv8cyr.wordpress.com/2015/10/17/habe/


2Mδης είπε...

Εδώ έχει ο κανονικός καλογερος δεν θα είχε αυτός?

2Mδης είπε...

Με αυτά και με αυτά θα προκαλέσω κανένα σεισμό ΚΑΙ στην Σάμο...

Ανώνυμος είπε...

http://www.newmoney.gr/diethni/item/259078-brexei-metallikes-mpales-stin-ispania

Unknown είπε...

November 18, 2015 ON Semiconductor to Buy Fairchild for $2.4 Billion in Cash
October 15, 2015 Chipmakers Fuel Record $76 Billion Deal Frenzy as Costs Rise

Unknown είπε...

Τι πληροφορείται ο κόσμος για το HAM RADIO σε ένα από τα πιο λαϊκά έντυπα:
http://www.bloomberg.com/news/articles/1991-04-14/ham-radio-now-tuning-in-is-easier

Ανώνυμος είπε...

WARC 2015 ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΧΗ HF
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ε.Ε.Ρ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής (18 Νοεμβρίου) απογευματινής συνεδρίασης της ολομέλειας της WRC-15 στη Γενεύη, εγκρίθηκε μια νέα κατανομή στην ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία στην μπάντα των 5 MHz. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αφορά μόνο ένα μικρό κομμάτι 15 kHz μεταξύ 5351.5-5366.5 kHz πρόκειται για την πρώτη νέα κατανομή σε περιοχή των HF από την WARC του 1979.

Μετά από έντονη πίεση από τον πρωταρχικό χρήστη της σταθερή υπηρεσίας, έχουν οριστεί όρια ισχύος σε 15 Watt eirp στις περιοχές 1 και 3, 20 Watts eirp στο Μεξικό και 25 Watts eirp στην Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Καραϊβικής.

Οι Εθνικές ενώσεις της Περιοχής 1 της IARU που δεν έχουν κατανομή σύμφωνα με το άρθρο 4.4 των κανονισμών ραδιοεπικοινωνιών της, καλούνται να ενημερώσουν τα αρμόδια Υπουργεία έτσι ώστε να συμπεριληφθεί το στενό αυτό κομμάτι στις άδειες λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών. Προσοχή οι νέοι κανονισμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ μετά την πρώτη Ιανουαρίου 2017.

Η ενημέρωση προέρχεται από τον Colin Thomas, G3PSM πρόεδρο της IARU Περιοχής Ι

Η Ε.Ε.Ρ. θα ενημερώσει άμεσα την αρμόδια Υπηρεσία έτσι ώστε να ενσωματωθεί η νέα περιοχή στον Εθνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (Ε.Κ.Κ.Ζ.Σ.)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΣΤΟΝ Ε.Κ.Κ.Ζ.Σ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.



73
RAAG WEB TEAM

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΣΤΟΝ Ε.Κ.Κ.Ζ.Σ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ (FREEBANDERS).

Unknown είπε...

Εάν δεν μπορείτε να βάλετε ψηλό ιστό ή εάν μένετε σε γούβα:
Ανυψωτικό shack, χειριστή και κεραίας
Καμιά ιδέα πόσο κοστίζει;

2Mδης είπε...

Άσε καλύτερα γιατί θα κοιτάει ο CYR τα αεροπλανάκια στον υπολογιστή του και αν δεν αλλάξουν δρομολόγιο θα σου κάνει αγωγή!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς που είναι το καφενείο στα 60Μ; Υπάρχει πρόβλεψη για συχνότητα δοκιμών HIFI SSB;

Αρχιμανδρίτης Σέργιος είπε...

Δεν υπάρχει καφενείο στα 60 m αλλά όταν δεν έχει διάδοση στο 6700 κατεβαίνουμε γύρω στο 5400-5450 LSB και αργά το βράδι στο 3400-3500, LSB πάντα. Θα βρεις πολλούς συναδέλφους, άματερ αδειούχους, οδηγούς φορτηγών, ιερομόναχους κ.α. Σε περιμένουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΤΙΡΑΜΟΛΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ;

ΟΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Η μπάντα είναι δίπλα στα πασίγνωστα "πεντάρια" του Ελληνικού Στρατού (5.555 ΜΗΖ). Η συγκεκριμένη συχνότητα ήταν πολύ δημοφιλής στις Διαβιβάσεις του ΕΣ, καθώς ήταν η συχνότητα που ήξερες οτι θα "πάρεις επαφή" πάντα, μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι, άσχετα από ποιά συχνότητα έγραφαν οι ΤΟΔΒ (πχ έδιναν για βράδυ 13 ΜΗΖ, ενώ για το πρωί έδιναν συχνότητες 4 ΜΗΖ, πάντα για επικοινωνίες εντός Ελλάδος). Η συχνότητα βρισκόταν μέρα νύχτα στα "κουμπιά" του Racal TRA-931. Πολλά βράδυα οι "σειρές" έκαναν μικρά πηγαδάκια στα "πεντάρια", πάντα σύντομα, υπό τον φόβο πιθανής εφόδου από τον ΑΞΥΠ. Πόσοι ασυρματιστές του ΕΣ άραγε πήραν το "βάπτισμα του πυρός" πάνω σε ένα Racal ?

Ακολουθεί μία τυπική επαφή του ΕΣ στα "πεντάρια"
- Αστέρας-2 από Αστέρας-1, ανέφερε σήματα μου, Ετοιμος !!!
- Αστέρας-1 εδώ Αστέρας-2, σήματα σου Δυνατά-Καθαρά, ανέφερε και δικά μου, Ετοιμος !!!
- Αστέρας-2, εδώ Αστέρας-1, και δικά σου σήματα Δυνατά-Καθαρά, αν δεν έχεις κάτι άλλο Πάρε Τέλος, Ετοιμος.
- Αστέρας-1 εδώ Αστέρας-2, ελήφθη και παίρνω Τέλος.

Βλέπετε καμία διαφορά (εκτός από το Ελληνικό αλφάβητο και τους κανόνες) με τα QSO που γίνονται στα Contest? Εγώ καμία...!!!

73. Σωτήρης SV1BDO/3

2Mδης είπε...

Ακριβώς όπως τα γράφεις! Απλά στις ΔΒ χρησιμοποιούσαμε διακριτικά του τύπου "Αστήρ-Βύρων-Χαρά ο Θεός-Γαλή-Σωτήρ, ανέφερε σήματα μου" κλπ

2Mδης είπε...

Βάζουν περιορισμούς στις πτήσεις των Drones εμείς ευτυχώς έχουμε τον Αλέξανδρο που κοιτάζει τα αεροπλανάκια στην οθόνη...

Unknown είπε...

Nov 18, 2015 Μάλλον εδώ αναφέρετο το ελληνικό άρθρο

Nov 19, 2015 "Drone owners would then receive a registration number to mark on all their drones."
Nov 23, 2015 update του παραπάνω

Nov 11, 2015 Χμμ, άραγε μία αντίστοιχη έρευνα για τα μπαλόνια τι θα έδειχνε;