Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Καφενείο...

Πριν πολλά χρόνια σε ένα ορεινό χωριό, υπήρχε ένα καφενείο. Εκτός από καφέδες είχε και τηλέφωνο -το μοναδικό στο χωριό- και κράταγε και τα γράμματα που έφερνε ο ταχυδρόμος.

Στο καφενείο μαζευόταν όλο το χωριό, εκεί μάθαιναν τα νέα, εκεί τους έβρισκε ο έμπορος να αγοράσει την παραγωγή τους, ήταν το κέντρο του χωριού. Ο καφετζής με την οικογένεια του καταλάβαιναν ότι δεν πούλαγαν απλά καφέδες, επιτελούσαν έργο στο χωριό. Μάλιστα πολλοί χωρικοί τους βοηθούσαν όταν υπήρχε ανάγκη.

Όλοι έλεγαν ότι έπρεπε το καφενείο να κρατηθεί ανοιχτό, ήταν απαραίτητο στο χωριό. Ήταν!

Πέρασαν όμως τα χρόνια. Δρόμοι ανοίχτηκαν μέχρι τις διπλανές πόλεις, τηλέφωνα πήραν όλοι και τα έχουν πλέον στην τσέπη τους. Αλληλογραφία έρχεται τώρα στο κινητό, κάνει μπιπ και βλέπεις νέα, κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο από όλο τον κόσμο! Και από το διάστημα!

Το καφενείο υπάρχει ακόμα. Οι κληρονόμοι πλέον κάνουν κουμάντο. Επιμένουν ότι το καφενείο πρέπει να κρατηθεί για να διακινεί την αλληλογραφία, ότι είναι το σημείο αναφοράς του χωριού κλπ. Και κάποιοι χωρικοί ακόμα τους στηρίζουν, ότι δεν πρέπει να κλείσει...

Κάποιοι άλλοι πάνε στις καφετέριες που έχουν ανοίξει κοντά, στις ταβέρνες και στα μπαράκια. Και από συνήθεια πάνε και μια δυο φορές το χρόνο στο καφενείο που για να αντισταθμίσει τη χασούρα πουλάει πανάκριβα τον καφέ. Είναι γνήσιος και παραδοσιακός λένε, ενώ οι άλλοι έχουν συντηρητικά!

Στο μεταξύ οι κληρονόμοι δεν έχουν καμία σχέση με το φιλότιμο που έδειχνε ο καφετζής που διαδέχτηκαν. Υπερόπτες. Εμείς αποφασίζουμε! Κάποιοι δεν ξέρουν καν πως φτιάχνεται ο καφές. Απλά θεώρησαν ότι το να γίνουν καφετζήδες σε ένα χωριό που είχε ανάγκη το καφενείο θα τους πρόσδιδε κύρος. Μάλιστα κανά δυο από αυτούς θεώρησαν ότι το καφενείο ήταν σκαλοπάτι ανέλιξης και έθεσαν υποψηφιότητα για την προεδρεία του χωριού, της νομαρχίας κλπ.

Το καφενείο σίγουρα δεν είναι απαραίτητο. Πολύ περισσότερο όταν οι καφετζήδες με τις ενέργειες τους, διώχνουν αυτούς που τους στήριζαν τόσα χρόνια. Και αντισταθμίζουν τις απώλειες εσόδων μαδώντας όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά...

Μην απορείτε επομένως που βλέπετε τους καφετζήδες μόνους τους να πίνουν τον καφέ της παρηγοριάς. Μόνοι τους έδιωξαν τον κόσμο...

Κάτι τέτοια λέγαμε προχτές μια παρεούλα που βρεθήκαμε τυχαία και ήπιαμε καφέ...

10 σχόλια:

2Mδης είπε...

Δίνω, δίνω... Ότι μπορώ.

SV1MO είπε...

Έτσι που τα λες έτσι είναι. Το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μου "χωριό". Βέβαια η λύση δεν θα ήταν να κλείσουμε τους δρόμους για τις παρακείμενες πόλεις και να καταστρέψουμε τον αναμεταδότη της κινητής, αλλά να φτιάχνουμε φρεσκοαλεσμένο καφέ στην χόβολη και να τον προσφέρουμε με ένα χαμόγελο.
73 de SV1MO

Καφετζής είπε...

Αυτά μάγκες, σε άλλα καφενεία...
Όσο υπάρχουν κορόιδα που αγοράζουν...καφέ χωρίς συντηρητικά, το καφενείο θα παραμένει ανοιχτό και...ακμάζων...

Εκ των κληρονόμων.

Ανώνυμος είπε...

Στο χωριό του Μιχάλη έχει τοπική Μυτιληνιά πορτοκαλάδα αλλά κυρίως μοναδικό ούζο με χταποδακι αχτύπητο…

SV1MO είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
SV1MO είπε...

Συμφωνώ και με τον Αλέκο (θα έρθω 16-20 Αυγούστου) και με τον ...κληρονόμο.
Τελικά προσχωρώ στην ιδέα ότι μας "ψεκάζουν".
Αλήθεια με τα 60 μέτρα που βρίσκεται η υπόθεση???
73 de SV1MO

Ανώνυμος είπε...

Ος συνηθως στη γραφειοκρατια μην κατηγορησουν παλι την εερ οποιος θελησει να κρινει αλλους ας πει πρωτα εκεινος τι εκανε μεχρι τωρα Ερμης

2Mδης είπε...

Τι μπλέκετε την ΕΕΡ; Εδώ μιλάμε για καφενείο...

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια με τα 60 μέτρα που βρίσκεται η υπόθεση?

Στο χρονοντούλαπο των συναρμόδιων υπουργείων.

Ανώνυμος είπε...

Ρωτήστε τον Ανδρικόπουλο, αυτός ξέρει...